Mleko zagotowałam z cukrem i laską wanilii przeciętą na pół, po czym ją wyjęłam. Na gorące mleko wsypałam kaszę mannę i ciągle mieszając trzepaczką doprowadziłam do wrzenia. Ciągle mieszając gotowałam kaszę do miękkości. Gotową kaszę przelałam do keksówki wyłożonej...
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbawiamy kości tzw. luzujemy. Jest to najbardziej czasochłonny element przepisu, wymaga to trochę wprawy ale przy użyciu ostrego noża i odrobinie cierpliwości temu zadaniu podoła każdy. Pozbawionego kości...
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, rozbiłam nieco tłuczkiem, po czym zamarynowałam na pół godziny w oleju z dodatkiem sosu sojowego i wina. Po tym czasie, zwijałam zrazy wkładając do środka po kilka malutkich cebulek i spinałam...
Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Masło roztapiamy z miodem i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi...
Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące mleko wsypać kaszę i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać łyżkę masła orzechowego. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Daktyle zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić...