Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Brzoskwiniowy budyń jaglany z orzechami i figami

Autor: MASTE

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki ulubionego mleka + 1/2 szklanki
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 cytryny

Przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Do podania: winogrona, figi, ulubione orzechy oraz płatki kokosowe

Autor: MASTE

Wykonanie

Krok 1
Gotowanie kaszy jaglanej i smażenie brzoskwiń

  • Kaszę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i zalej mlekiem.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Kasza powinna być miękka i lekko rozgotowana.
  • W międzyczasie brzoskwinie pokrój w kostkę (możesz obrać je także ze skóry, jeśli ci ona przeszkadza).
  • Następnie podsmaż brzoskwinie na łyżce masła z dodatkiem szczypty cynamonu oraz cukrem waniliowym. Owoce powinny zrobić się miękkie ale nie porozpadać się.

Krok 2
Przygotowanie budyniu jaglanego

  • Do ugotowanej kaszy dodaj podsmażone brzoskwinie, miód, pastę waniliową, sok z 1/3 cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu oraz gałki muszkatołowej.
  • Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego). Konsystencja powinna być delikatna i kremowa. Jeżeli kasza jest zbyt gęsta dodaj więcej mleka, jeśli za mało słodka dodaj więcej miodu.
  • Budyń przełóż do ładnego naczynia, ułóż na wierzchu pokrojone winogrona, figi, posiekane orzechy i płatki kokosowe. Możesz także polać wszystko dodatkową ilością miodu.
  • Przełóż deser do lodówki, aby dobrze się schłodził.

Rada: Z powodzeniem możesz budyń jaglany podawać także na śniadanie i zamiast brzoskwiń użyć innych owoców takich jak na przykład jabłka czy banany.