Kaszę płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sitku. Do garnka wlewamy mleko i wodę oraz wsypujemy cukier i kaszę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je do kaszy. Gotujemy ją na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut – aż do miękkości, a następnie studzimy. Przestudzoną kaszę miksujemy blenderem, dolewając mleka. Gotową masę jaglaną rozkładamy do kieliszków. Orzeszki ziemne również miksujemy i wysypujemy na wierzch.
Czas na sos! Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy śmietankę i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie przelewamy na masę jaglaną z orzeszkami. Całość schładzamy w lodówce i gotowe! Smacznego ☺️