Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Chrupiące pulpeciki jęczmienne z glazurowanymi warzywami

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(3 porcje)

Pulpety

  • kasza jęczmienna 120 g
  • cebula żółta 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • marchewka 1 sztuka
  • masło 10 g
  • natka pietruszki ½ pęczka
  • orzechy włoskie 30 g
  • sól ½ łyżeczki
  • pieprz czarny ⅓ łyżeczki
  • papryka wędzona mielona ½ łyżeczki
  • jajko “zerówka” 1 sztuka
  • bułka tarta 40 g + do obtoczenia
  • olej słonecznikowy do smażenia

Warzywa glazurowane

  • młoda marchew 3 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • tymianek 1 gałązka
  • anyż 1 gwiazdka
  • sól ½ łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony ⅓ łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka

Dip bazyliowy

  • jogurt naturalny 100 g
  • majonez 20 g
  • bazylia 1 pęczek
  • orzechy laskowe 20 g
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Wykonanie

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przesypujemy ją do miski i studzimy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy warzywa aż staną się miękkie. Gotowe dodajemy do przestudzonej kaszy i odstawiamy na 5-10 minut.

Natkę pietruszki i orzechy rozdrabniamy, wsypujemy do miski z kaszą i warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy zwartą masę, z której formujemy małe pulpeciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go na tyle dużo, by zanurzyć w nim pulpety do połowy ich wysokości). Kotleciki jaglane smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy i odsączamy z nadmiaru oleju.

Z patelni zlewamy tłuszcz (zostawiamy tylko 1-2 łyżki). Wyczyszczone i pokrojone w ćwiartki marchewki, pietruszki oraz cebulę układamy na patelni po smażeniu pulpetów. Wrzucamy czosnek w łupinie, gałązkę tymianku i gwiazdkę anyżu. Wierzch posypujemy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na małym ogniu przez około 8-10 minut (w między czasie warzywa przewracamy). 

Do malaksera wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, umyte listki bazylii, orzechy, sok z limonki, sól oraz pieprz i blendujemy na gładki dip.

Gdy warzywa na patelni zmiękną polewamy je łyżką miodu, dokładnie mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy przez około 1,5 minuty – aż się zarumienią.

Na talerze wykładamy glazurowane warzywa oraz dip bazyliowy. Na wierzchu układamy pulpety. Całość możemy posypać dodatkową porcją ulubionych świeżych ziół.