„Zbilansowany obiad pełen zdrowia i kolorów dostarczy mocy na cały dzień. Kasza gryczana świetnie komponuje się z chrupiącym złocistym tofu i letnimi warzywami. Całość zwieńcza kremowy sos tahini – koniecznie musicie tego spróbować!”
Kaszę zalewamy 1 szklanką wody, solimy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Studzimy. Bób gotujemy i obieramy.
Tofu odsączamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę. Obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej i, jeżeli używamy, panko (wówczas mieszamy mąkę z panko). Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy tofu na złoto po około 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy będzie już chrupiące, wlewamy sos sojowy i syrop klonowy i smażymy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Marchewkę i ogórek kroimy obieraczką w paski.
W misce układamy: kaszę, zieleninę, bób, marchew i ogórek oraz tofu. Polewamy sosem, posypujemy ziołami i sezamem.