Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Zdrowa micha z kaszą gryczaną i tofu

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • ½ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 mała marchewka
  • ½ ogórka
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 1 szklanka miksu zielonych listków 
  • 2 łyżeczki sezamu

Składniki na tofu:

  • 170 g tofu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki panierki panko (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Składniki na sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz i chilli w płatkach do smaku

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Wykonanie

„Zbilansowany obiad pełen zdrowia i kolorów dostarczy mocy na cały dzień. Kasza gryczana świetnie komponuje się z chrupiącym złocistym tofu i letnimi warzywami. Całość zwieńcza kremowy sos tahini – koniecznie musicie tego spróbować!”

Kaszę zalewamy 1 szklanką wody, solimy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Studzimy. Bób gotujemy i obieramy.

Tofu odsączamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę. Obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej i, jeżeli używamy, panko (wówczas mieszamy mąkę z panko). Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy tofu na złoto po około 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy będzie już chrupiące, wlewamy sos sojowy i syrop klonowy i smażymy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni.

Składniki na sos dokładnie mieszamy. Marchewkę i ogórek kroimy obieraczką w paski. 

W misce układamy: kaszę, zieleninę, bób, marchew i ogórek oraz tofu. Polewamy sosem, posypujemy ziołami i sezamem.