Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem i cukinią

Autor: Tysia gotuje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 5 faszerowanych papryk)

  • 5 dużych papryk 
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: czerwonej słodkiej papryki, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka
  • pieprz i sól do smaku
  • 50 g tartej mozzarelli
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Autor: Tysia gotuje

Wykonanie

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filet z kurczaka i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek siekamy w drobne talarki, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mięso i przyprawy. Całość przesmażamy, aż kurczak będzie złocisty. Następnie na patelnię dodajemy cukinię, chwilę smażymy i dokładamy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku i na koniec do sosu wsypujemy ugotowaną kaszę. 

Paprykom odcinamy górną część, pozbawiamy je gniazda nasiennego i wypełniamy farszem, po czym nakładamy górną część i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 25 minut. Po tym czasie ściągamy paprykową czapeczkę, farsz posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Paprykę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂