Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Przepisy Miłośników kaszy

Nadziewane papryki

Autor: mykitchen-myspace.blogspot.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • ok. 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 papryk
  • garść suszonych grzybów
  • sól pieprz (czarny i cayeene)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki, bądź suszony tymianek
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (badź innej preferowanej)
  • 3 łyżki startego parmezanu

Autor: mykitchen-myspace.blogspot.com

Wykonanie

Do przesmażonej na odrobinie oleju cebulki dodajemy skrojone pieczarki i 2 ząbki czosnku. Po paru minutach dodajemy pieprz, sól i połamane kawałki suszonych grzybów. Smażymy kolejne parę minut.

W tym samym czasie gotujemy kaszę i wrzucamy połówki wydrążonych papryk do gorącej, osolonej wody. Papryki trzymamy na ogniu około 10 minut. Gdy troszkę zmiękną wyciągamy je i pozwlamy im obeschnąć.

Do naszych przesmażonych grzybów dodajemy starte na grubym oczku marchewki i pietruszki. Przesmażamy 2 minuty i dodajemy resztkę czosnku i część pokrojonej świeżej pietruszki. Po paru minutach ściągamy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy naszą masę i przyprawiamy do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy nadziane masą papryki na ok. 15-20 minut. Po wyciągnięciu, przed podaniem obsypujemy gorące papryki parmezanem i resztką pietruszki.

Smacznego!

Oceń przepis!

Ocena społeczności 0 / 5. Ilość głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Oceń przepis jako pierwsza/y!


0
(0)