Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej, brokułu i serka wiejskiego

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 brokułu
  • 100 g serka wiejskiego
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę solimy, gotujemy w szklance wrzątku, studzimy.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy.

Zimny brokuł miksujemy na gładką masę (można dodać do niego śmietankę z serka wiejskiego, by czynność przebiegła sprawnie).

Do brokułu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, kaszę gryczaną i serek i miksujemy krótko, pulsacyjnie, tak by składniki lekko się rozdrobniły, ale nie całkowicie gładko.

Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby, opcjonalnie można pastę doprawić też łyżką majonezu.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!