Do rondelka wsypujemy kaszę gryczaną. Zalewamy ją 2 szklankami wody, a następnie gotujemy przez ok. 7 min. Ugotowaną kaszę całkowicie studzimy. Buraki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy upieczone warzywa, a następnie podsmażamy przez 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 min. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy całość na gładko. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestudzoną kaszę wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy aż stanie się chrupiąca i mocniej brązowa. Gotową zupę podajemy z podwójnie prażoną kaszą gryczaną.
Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek
Zupa krem buraczana z podwójnie prażoną kaszą gryczaną
Autor: CZARNA WISIENKA
Składniki
(na 7 porcji):
- 70 g kaszy gryczanej
- 1 kg buraków
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/5 łyżeczki papryki ostrej
- 1/5 łyżeczki papryki wędzonej
- sól do smaku