Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Następnie wlewamy do niej 3 szklanki wody i gotujemy aż kasza stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Kaszę całkowicie studzimy. Ogórka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przestudzoną kaszę jaglaną wsypujemy do miski wraz z ogórkiem i cebulą. Następnie kruszymy ser feta i dodajemy pokrojone na pół oliwki. Całość zalewamy oliwą i octem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na suchą patelnię wsypujemy nasiona słonecznika. Prażymy je aż staną się lekko brązowe i wsypujemy do sałatki. Opcjonalnie możemy też dodać pokrojoną papryczkę chili.
Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek
Sałatka z kaszy jaglanej, sera feta i prażonego słonecznika
Autor: CZARNA WISIENKA
Składniki
(na 4 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 ogórek gruntowy
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
- 1/2 czerwonej cebuli
- 70 g sera feta
- 1 garść oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- opcjonalnie: 1 papryczka chili