Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sałatka z kaszy gryczanej i brokułu z jabłkiem i migdałami

Autor: MRS. POLKADOT

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • ½ brokułu
  • 1 duże winne jabłko
  • 200 g czerwonych winogron
  • 100 g migdałów
  • mały pęczek pietruszki

Na dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Autor: MRS. POLKADOT

Wykonanie

Ugotować kaszę na sypko w osolonej wodzie, ostudzić.

Brokuł podzielić na drobne różyczki, wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.

Jabłko pokroić w kostkę, winogrona na pół, migdały i pietruszkę posiekać.

Oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz połączyć dokładnie w szklance do powstania emulsji.

Wszystkie składniki umieścić w misce, polać dressingiem, dokładnie wymieszać.