Ugotuj kaszę gryczaną wg czasu podanego na opakowaniu. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody wymieszanej w proporcji 1:1 z sokiem buraczkowym. Fenkuła obierz z zewnętrznej warstwy, pokrój na półcentymetrowe plastry, posmaruj cienką warstwą oleju i grilluj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni. W trakcie grillowania posyp niewielką ilością soli i pieprzu. Orzechy włoskie posiekaj lub połam na drobniejsze kawałki.
Ser halloumi pokrój na dosyć grube plasterki i smaż lub grilluj na suchej patelni do momentu intensywnego zarumienienia. Plastry możesz też upiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C bądź też dodać do sałatki bez obróbki termicznej.
Endywię (lub jakąkolwiek inną sałatę) porwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu lub w miseczce. Sałatę posyp buraczkową kaszą, orzechami i suszoną żurawiną. Na sałacie lub obok ułóż grillowany koper włoski, oraz ser halloumi. Całość polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem i oliwą.