Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem

Autor: Kuchenne mecyje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu

Autor: Kuchenne mecyje

Wykonanie

Kaszę jaglaną wysypać na suchą patelnię i prażyć przez ok. 3-4 minuty, mieszając często, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Następnie zalać ją wodą, przemieszać i odlać wodę. Potem włożyć do garnka, wlać dwie szklanki mleka oraz dodać cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zrobi się gęsta. Odstawić do ostudzenia. 

Do kaszy dodać jajka i starte na grubych oczkach jabłka, wymieszać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Ponownie delikatnie wszystko wymieszać – tylko do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć po dwie łyżki masy na porcję. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem polać miodem. Smacznego!