Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Placki z kaszy gryczanej na słodko z owocami i śmietaną

Autor: Agata Witowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 duże jajko
  • 70 g mleka 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • gęsta śmietana
  • sezonowe owoce 

Autor: Agata Witowska

Wykonanie

To pyszna odmiana dla tych klasycznych placków podawanych na słono. Kasza gryczana to tradycyjny produkt z Roztocza, który jest przygotowany na wiele sposobów, ale głównie w wersji wytrawnej. Najbardziej znana potrawa to piróg biłgorajski.

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ale nie każdy lubi jej wyrazisty smak. Te placki gryczane z kleksem gęstej śmietany i ulubionymi owocami każdemu przypadną do gustu. Jesteśmy pewni!

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

Następnie w dużej misce zmiksuj kaszę, jajko, mleko, mąkę, cynamon, olej oraz sól.

Na patelni rozgrzej olej, kładź po łyżce masy gryczanej i smaż placuszki z obydwu stron, aż ładnie się przyrumienią.

Jeszcze ciepłe udekoruj kleksem gęstej śmietany i owocami.

Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej – Instagram: Kulinarne Przygody Gatity