To pyszna odmiana dla tych klasycznych placków podawanych na słono. Kasza gryczana to tradycyjny produkt z Roztocza, który jest przygotowany na wiele sposobów, ale głównie w wersji wytrawnej. Najbardziej znana potrawa to piróg biłgorajski.
Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ale nie każdy lubi jej wyrazisty smak. Te placki gryczane z kleksem gęstej śmietany i ulubionymi owocami każdemu przypadną do gustu. Jesteśmy pewni!
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Następnie w dużej misce zmiksuj kaszę, jajko, mleko, mąkę, cynamon, olej oraz sól.
Na patelni rozgrzej olej, kładź po łyżce masy gryczanej i smaż placuszki z obydwu stron, aż ładnie się przyrumienią.
Jeszcze ciepłe udekoruj kleksem gęstej śmietany i owocami.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej – Instagram: Kulinarne Przygody Gatity