Przygotuj bulion na sos. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Halibuta obierz ze skóry oraz oddziel ości od mięsa. Skórę wraz z ośćmi wrzuć na patelnię i usmaż. Przełóż do garnka. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem lub na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną bądź indukcyjną. Dodaj do garnka z usmażoną skórą i ośćmi. Warzywa umyj zimną wodą, obierz i razem z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ziarnami pieprzu dodaj do garnka. Zalej całość wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj bulion, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zredukuj, aż zmniejszy swoją pojemność o ponad cztery razy i stanie się gęsty i intensywny w smaku. Następnie przecedź bulion. Dodaj posiekany koperek, wlej sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj sos i ewentualnie dolej więcej soku z cytryny. Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Bób umyj zimną wodą i przełóż do garnka wraz z umytym koprem. Zalej wodą. Posól i ugotuj. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek. Przełóż do miski z mięsem halibuta, w której będziesz przygotowywać farsz. Widelcem rozgnieć bób z rybą.
Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Także dodaj do miski z farszem.
Do farszu dodaj także skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pierogi z halibutem wędzonym podawaj gorące polane ciepłym sosem.
Smacznego!