Na początek kaszę pęczak wypłucz na sitku i przygotuj duży, niski garnek. Cebulę drobno posiekaj, a cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj cebulę, cukinię, groszek i duś ok. 3 minuty. Następnie dodaj masło, kaszę i duś kolejne 3 minuty. Zalej całość 250 ml bulionu/wody, dodaj gałązkę mięty i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn wyparuje, wlej pozostałą jego część i nadal gotuj kaszotto na małym ogniu. Po około 20 minutach, gdy będzie miało już kremową konsystencję, wyłącz palnik, dodaj pokruszoną gorgonzolę, przyprawy i sok z limonki. Zamieszaj i nałóż na talerz. Podawaj posypane płatkami drożdżowymi.
Instagram: alaantkoweblw
Facebook: alaantkoweblw