Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pęczotto z groszkiem i cukinią

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 500 ml bulionu/wody
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała młoda cebula
  • 1 gałązka mięty
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 30 g sera gorgonzola
  • sok z ¼ limonki
  • płatki drożdżowe do posypania dania

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Na początek kaszę pęczak wypłucz na sitku i przygotuj duży, niski garnek. Cebulę drobno posiekaj, a cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj cebulę, cukinię, groszek i duś ok. 3 minuty. Następnie dodaj masło, kaszę i duś kolejne 3 minuty. Zalej całość 250 ml bulionu/wody, dodaj gałązkę mięty i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn wyparuje, wlej pozostałą jego część i nadal gotuj kaszotto na małym ogniu. Po około 20 minutach, gdy będzie miało już kremową konsystencję, wyłącz palnik, dodaj pokruszoną gorgonzolę, przyprawy i sok z limonki. Zamieszaj i nałóż na talerz. Podawaj posypane płatkami drożdżowymi.

Instagram: alaantkoweblw
Facebook: alaantkoweblw