Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Orkiszowe kaszotto z grzybami

Autor: Agata Witowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy orkiszowej 
  • 40 g suszonych borowików
  • 250 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ok. 250 – 350 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • natka pietruszki do posypania

Autor: Agata Witowska

Wykonanie

Kasza orkiszowa to produkt ze Świętokrzyskiego, wykorzystywany do sycących dań mięsnych i nie tylko. Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała z niej orkiszowe kaszotto z grzybami na wzór tradycyjnego dania z Kieleckiego. W Chmielniku w Kieleckim kaszę orkiszową gotowano razem z młodą kapustą, grzybami i pokrzywą. To danie żydowskie, które było bardzo popularne w tamtych rejonach przed wojną, a teraz wraca na stoły w różnych wariacjach.

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a po upływie 5 godzin gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym odcedzamy (ale zachowujemy wodę z gotowania). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce masła w garnku o grubym dnie. Dodajemy do niej grzyby i kaszę, i chwilę wszystko razem smażymy. Następnie wlewamy gorącą wodę grzybową i gotujemy na małym ogniu, aż płyn się wchłonie, po czym wlewamy gorący bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu do ponownego wchłonięcia płynu.

Kasza powinna być al dente, jeśli jest jeszcze za twarda, dodajemy pół szklanki bulionu i gotujemy, aż po raz kolejny cały płyn się wchłonie. 

Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy posypane natką pietruszki.

Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (
https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)