Kasza orkiszowa to produkt ze Świętokrzyskiego, wykorzystywany do sycących dań mięsnych i nie tylko. Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała z niej orkiszowe kaszotto z grzybami na wzór tradycyjnego dania z Kieleckiego. W Chmielniku w Kieleckim kaszę orkiszową gotowano razem z młodą kapustą, grzybami i pokrzywą. To danie żydowskie, które było bardzo popularne w tamtych rejonach przed wojną, a teraz wraca na stoły w różnych wariacjach.
Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a po upływie 5 godzin gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym odcedzamy (ale zachowujemy wodę z gotowania). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce masła w garnku o grubym dnie. Dodajemy do niej grzyby i kaszę, i chwilę wszystko razem smażymy. Następnie wlewamy gorącą wodę grzybową i gotujemy na małym ogniu, aż płyn się wchłonie, po czym wlewamy gorący bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu do ponownego wchłonięcia płynu.
Kasza powinna być al dente, jeśli jest jeszcze za twarda, dodajemy pół szklanki bulionu i gotujemy, aż po raz kolejny cały płyn się wchłonie.
Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy posypane natką pietruszki.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)