Klarowna zupa grzybowa wspaniale smakuje z kaszą owsianą. Zamiast klasycznego sycącego krupniku Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała lekką zupę grzybową. To nowoczesna wersja tradycyjnego przepisu na krupnik z Warmii i Mazur – krain, które słyną z zup przygotowywanych z dodatkiem kasz i grzybów.
Dziś kaszę owsianą wyparły płatki owsiane, które są jedzone głównie na słodko, ale warto czasem wrócić do tradycji. Tę pyszną i zdrową kaszę możemy dodawać do wielu dań, nie tylko do zup.
Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez 5 godzin, a następnie odcedzamy, zachowując wodę z moczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku. Wrzucamy do niej grzyby i chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę z gotowania grzybów i bulion, a także dodajemy przyprawy i kaszę. Zupę gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)