Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Miodownik

Autor: Elżbieta Klepacka

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek płynnego miodu z podlaskich leśnych pasiek*
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

*UWAGA! Miód odgrywa w tym wypieku kluczową rolę. Najlepiej użyć miodu o ciemniejszej barwie i wyrazistym smaku, np. spadziowego lub gryczanego. Autorka tego przepisu tym razem użyła jasnego akacjowego i blaty do przełożenia wyszły jaśniejsze.

Krem grysikowy z kaszy manny:

  • 1,2 l mleka
  • 10-12 łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii
  • 200g masła
  • – sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 50g czekolady deserowej
  • garść ulubionych orzechów

Autor: Elżbieta Klepacka

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie dodaj miód, śmietanę oraz roztrzepane widelcem jajka i połącz wszystko w gładkie, jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. godzinę. 

W tym czasie przygotuj kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm – dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

Schłodzone ciasto podziel na 4 równe części i piecz z nich kolejno 4 placki w 170 stopniach, środkowa półka, grzanie góra/dół. Piecz do złotego koloru ok. 12-15 minut. 

W czasie pieczenia blatów przygotuj krem. Mleko zagotuj, wsyp do niego kaszę mannę, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj ok. 15 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Masa ma mocno zgęstnieć. Ugotowaną kaszę przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie miękkie masło utrzyj do białości i małymi porcjami dodawaj do niego gęstą kaszę, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie sok z cytryny do smaku. 

Przekładaj kremem upieczone blaty. Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą i posyp orzechami.

Instagram: https://www.instagram.com/eliza_betka/