Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie dodaj miód, śmietanę oraz roztrzepane widelcem jajka i połącz wszystko w gładkie, jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. godzinę.
W tym czasie przygotuj kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm – dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Schłodzone ciasto podziel na 4 równe części i piecz z nich kolejno 4 placki w 170 stopniach, środkowa półka, grzanie góra/dół. Piecz do złotego koloru ok. 12-15 minut.
W czasie pieczenia blatów przygotuj krem. Mleko zagotuj, wsyp do niego kaszę mannę, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj ok. 15 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Masa ma mocno zgęstnieć. Ugotowaną kaszę przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie miękkie masło utrzyj do białości i małymi porcjami dodawaj do niego gęstą kaszę, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie sok z cytryny do smaku.
Przekładaj kremem upieczone blaty. Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą i posyp orzechami.
Instagram: https://www.instagram.com/eliza_betka/