Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kremowy deser z kaszy jaglanej

Autor: Żaneta Hajnowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 4-6 porcji)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • do podania: owoce, miód lub syrop klonowy, orzechy

Autor: Żaneta Hajnowska

Wykonanie

Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i podgrzewamy, aż zacznie strzelać, żeby pozbyć się goryczki.

Wlewamy mleko, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut, aż kasza będzie bardzo mocno ugotowana i wchłonie całe mleko. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną kaszą. Gotowy deser podajemy w pucharkach lub miseczkach z dodatkami.