Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kremowe lody z kaszy manny

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • ulubione dodatki do lodów, np. orzechy lub owoce sezonowe

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Przygotuj mały garnek, miskę i mikser. Wlej do garnka mleko, wsyp kaszę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut. Żółtka zmiksuj z miodem na puszysty krem. Miksuj tak długo, aż masa stanie się biała. Dodaj ją do kaszy, wymieszaj i gotuj około 5 minut na małym ogniu, mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie ubij śmietankę i dodaj ją do wystudzonej masy. 

Masę wlej do naczynia i mroź przez 4 godziny, co jakiś czas mieszając. Podawaj w wafelkach lub w miseczce z ulubionymi dodatkami, np. z owocami, orzechami. Lody możesz przygotować również w foremkach do lodów na patyku. 

Wskazówka: gdy do masy dodasz ziarenka z jednej laski wanilii, lody zmienią smak na waniliowe.

Instagram: alaantkoweblw
Facebook: alaantkoweblw