Kotlety
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu podlewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem. Dodajemy do kaszy razem z jajkiem i bułką tartą. Dokładnie mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sos
Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez 5 minut. Podlewamy wszystko bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem lub pietruszką i dusimy aż zgęstnieje.