Kaszę jęczmienną pęczak ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa pokroić w drobną kostkę i całość podsmażyć do miękkości. Cebulę drobno posiekać, następnie zeszklić cebulę na łyżce oliwy, po czym dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać kaszę pęczak, dodać kilka łyżek wody i całość delikatnie wymieszać. Postawić na ogniu i chwilę dusić by smaki się połączyły, a kasza zrobiła się miękka. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w plasterki pora i pokrojone suszone pomidory z odrobina oliwy z pomidorów. Całość doprawić do smaku wedle uznania (sol, pieprz, świeże zioła u mnie tymianek). Ziarenka słonecznika wysypać na rozgrzaną patelnię, kiedy się trochę podprażą, ( nie prażyć zbyt długo, bo nabiorą gorzkiego posmaku). Następnie dodać pokrojonego kurczaka i wymieszać z przygotowaną kaszą z warzywami. Brokuła podgotować w lekko osolonej wodzie, wymieszać z kaszą tuż przed podaniem tak by się nie rozpadł.
Pojedynki
Kasza pęczak z kurczakiem i warzywami
Autor: Jaśkowe Klimaty
Składniki
- 200 kaszy pęczak ( ewentualnie 2 saszetki po 100 gram)
- 1 pierś z kurczaka
- 4 marchewki ewentualnie inne warzywa sezonowe
- 1/2brokuła – dla koloru
- ½ słoika suszonych pomidorów, oliwkę można wykorzystać do podsmażenia warzyw
- 2 cebule dymki z zieloną częścią lub szalotki
- 100 g groszek zielony świeży bądź konserwowy według uznania
- 1 por
- Ziarna słonecznika (prażone) 150 gram,
- Świeże zioła, ja dodaje tymianek, majeranek (sezonowe) ewentualnie suszone
- Sól, pieprz do smaku