Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kasza pęczak z grzybami z patelni

Autor: Żaneta Hajnowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 150 g grzybów, np. shimeji
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • sok z cytryny 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Autor: Żaneta Hajnowska

Wykonanie

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Szalotkę kroimy na cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę, aż będzie ładnie zarumieniona. Następnie ściągamy ją z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy i wrzucamy grzyby. Mieszamy, żeby pokryły się masłem i smażymy, bez mieszania, aż się zarumienią. Posypujemy solą, pieprzem i ściągamy z patelni, starając się zostawić jak najwięcej tłuszczu. 

Na patelnię dodajemy resztę masła, ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki tymianku. Podsmażamy chwilę i dorzucamy grzyby, szalotkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego 🙂