Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szalotkę kroimy na cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę, aż będzie ładnie zarumieniona. Następnie ściągamy ją z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy i wrzucamy grzyby. Mieszamy, żeby pokryły się masłem i smażymy, bez mieszania, aż się zarumienią. Posypujemy solą, pieprzem i ściągamy z patelni, starając się zostawić jak najwięcej tłuszczu.
Na patelnię dodajemy resztę masła, ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki tymianku. Podsmażamy chwilę i dorzucamy grzyby, szalotkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego 🙂