Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Kasza jaglana z botwinką oraz piersią z kurczaka

Autor: Women's Passions

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki oleju kujawskiego
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 2 średnie marchewki
  • Kilka gałązek koperku
  • Natka pietruszki
  • Kilka listków szpinaku
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz ziarnisty

Autor: Women's Passions

Do naszego rodzinnego przepisu oczywiście użyłam warzyw, jakie obecnie znajdziemy na naszej działeczce. Są to m.in. botwinka z maleńkimi buraczkami, marchewka, koperek, szpinak i liście pietruszki.

Wykonanie

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 40 minut

Latem najbardziej lubię tworzyć pełnowartościowe dania, które z pewnością trafią w nasze gusta. Powyższe danie nie jest skomplikowane, w dodatku w większości składające się z pożywnych i zdrowych składników prosto z naszej działeczki. Ok, zaczynamy.
Na samym początku na kilku łyżkach oleju smażymy wcześniej pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Następnie ją ściągamy i do tej samej patelni przekładamy kaszę jaglaną. Na wcześniejszym aromacie z dodatkową porcją bulionu warzywnego. W międzyczasie drobno siekamy marchewkę, botwinkę, koperek, natkę pietruszki oraz cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Do gotującej się kaszy dodajemy wcześniej pokrojone składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej podsmażoną pierś z kurczaka. Następnie dodajemy świeże listki tymianku i na sam koniec drobno posiekane listki botwinki. Wszystko razem gotujemy w jednym garnku, bądź na głębokiej patelni. Kiedy nie jesteśmy pewni, czy wszystko jest miękkie, to na około 5 minut można dodatkowo gotować pod pokrywką.

Takie danie z pewnością doda nam energii na resztę dnia. Jest smacznie i zdrowo!