Daktyle przekładamy do miski i zalewamy je gorącą wodą lekko ponad ich stan. Odstawiamy na 10 minut. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Następnie wlewamy do niej 5 szklanek wody i gotujemy aż stanie się bardzo miękka. Kaszę studzimy, a następnie blendujemy z połową banana, aromatem waniliowym i mlekiem/napojem roślinnym. Daktyle wraz z wodą z namaczania blendujemy ze szczyptą soli. Banany obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek kropimy sokiem z cytryny. Na dno pięciu szklanek lub pucharków przekładamy połowę masy jaglanej. Następnie kruszymy połowę ciastek. Dookoła szklanki układamy pokrojone banany. Na wierzch przekładamy drugą połowę masy jaglanej, a na nią przelewamy masę z daktyli. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i opcjonalnie liofilizowaną żurawiną.
Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek
Jaglane banoffee
Autor: CZARNA WISIENKA
Składniki
(na 5 porcji):
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 szkl. mleka lub napoju roślinnego
- 2 banany
- 20 suszonych daktyli
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100 g herbatników/ciasteczek
- 1/2 cytryny
- opcjonalnie: liofilizowana żurawina