Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Jaglane banoffee

Autor: CZARNA WISIENKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 5 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 szkl. mleka lub napoju roślinnego
  • 2 banany
  • 20 suszonych daktyli
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100 g herbatników/ciasteczek
  • 1/2 cytryny
  • opcjonalnie: liofilizowana żurawina

Autor: CZARNA WISIENKA

Wykonanie

Daktyle przekładamy do miski i zalewamy je gorącą wodą lekko ponad ich stan. Odstawiamy na 10 minut. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Następnie wlewamy do niej 5 szklanek wody i gotujemy aż stanie się bardzo miękka. Kaszę studzimy, a następnie blendujemy z połową banana, aromatem waniliowym i mlekiem/napojem roślinnym. Daktyle wraz z wodą z namaczania blendujemy ze szczyptą soli. Banany obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek kropimy sokiem z cytryny. Na dno pięciu szklanek lub pucharków przekładamy połowę masy jaglanej. Następnie kruszymy połowę ciastek. Dookoła szklanki układamy pokrojone banany. Na wierzch przekładamy drugą połowę masy jaglanej, a na nią przelewamy masę z daktyli. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i opcjonalnie liofilizowaną żurawiną.