Kaszę ugotuj do miękkości w dobrze osolonej wodzie lub w lekko rozcieńczonym bulionie. Kasza podczas gotowania powinna wchłonąć wszystkie płyny (jeśli jednak okazało się być ich za mało, należy dolać odpowiednią porcję).
Dodaj do kaszy również pokruszone borowiki.
W międzyczasie podsmaż na łyżce masła wraz z oliwą cebulę, po chwili dodaj pieczarki i na koniec czosnek.
Dopraw wszystko jedną łyżeczką rozmarynu, tymianku, czosnku granulowanego, niedźwiedziego, cebulą, solą oraz pieprzem.
Przełóż pieczarki do kaszy, dodaj 3 łyżki oliwy i zmiksuj wszystko bardzo dokładnie przy pomocy blendera ręcznego. Konsystencja powinna być gładka i lekko kleista. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty możesz dodać do niego więcej wody.
Pasztet można podawać od razu, gdy jest letni lub po schłodzeniu.
Najlepiej smakuje z podpieczonym na oliwie pieczywem i domowymi piklami.