Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Gryczane ciasteczka z gorzką czekoladą i porzeczkami

Autor: Nasza kasza

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Nasza Kasza”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 120g masła „extra” 82% tł.
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao 16%
  • 1 jajo kurze surowe
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2g proszku do pieczenia
  • 1g sody oczyszczonej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 80g porzeczek czerwonych

Autor: Nasza kasza

Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 170st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.

W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną.

W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z cukrem pudrem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo, a w kolejnym kroku kakao i aromat waniliowy. Kolejnym etapem będzie dodanie mąki gryczanej, sody i proszku do pieczenia. Na koniec delikatnie dodaj porzeczki i posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.