Piekarnik nagrzej do 170st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.
W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną.
W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z cukrem pudrem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo, a w kolejnym kroku kakao i aromat waniliowy. Kolejnym etapem będzie dodanie mąki gryczanej, sody i proszku do pieczenia. Na koniec delikatnie dodaj porzeczki i posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.