Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Gofry gryczane

Autor: EKOCENTRYCZKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Autor: EKOCENTRYCZKA

Wykonanie

Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem klonowym, olejem i odstaw na 5 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól.

Następnie połącz suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszaj. 

Na rozgrzaną gofrownicę wylewaj około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piecz około 5-6 minut, aż zrobią się złote.

Smacznego 🙂