Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Czekoladowa kasza jaglana w jagodowym musie

Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

Składniki

Część czekoladowa

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 ml mleka (opcjonalnie może być to napój migdałowy/owsiany)
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie miodu)

Część jagodowa

  • 300 g jagód
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Jagody do dekoracji 😊

Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

Wykonanie

  • Przygotuj czekoladową jaglankę!

Ugotuj kaszę jaglaną i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wraz z resztą składników wrzuć do blendera. I teraz od Ciebie zależy: jeżeli chcesz gładkiej i kremowej- mieszaj długo, a jeżeli chcesz żeby kaszę było delikatnie czuć, mieszaj na niskich obrotach przez krótką chwilę. Jeżeli okaże się być za mało słodka- dodaj cukru/miodu.

  • Przygotuj mus jagodowy!

Jagody i cukier puder przełóż do blendera i miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Udekoruj!

I teraz uruchom wyobraźnię i układaj kremy, tak, jak tylko lubisz. Możesz przekładać kremy, zaczynając od jagodowego, później czekoladowy. Możesz też dodać pokruszone ciasteczka, przełożyć biszkoptem lub dodać ubitą śmietanę kremówkę, czy serek mascarpone, wszystko zależy od tego, na co masz smak! 😊 Deser podawaj schłodzony.

Smacznego