Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Najpierw zagotowuję 250 ml wody i solę płaską łyżeczką soli. Do gotującej wody wsypuję kaszę, po chwili mieszam i na małym ogniu gotuję pod przykryciem, ale z lekko uchyloną pokrywką. Kiedy już cała woda odparuje sprawdzam czy kasza jest gotowa, przykrywam zupełnie pokrywką i na wyłączonym gazie zostawiam około 2 minuty.
Cukinie kroję na pół wzdłuż i delikatnie wydrążamy środek przy pomocy noża i łyżki.
Piekarnik rozgrzewam do 200°C.
Cebulę siekam i smażę na oleju na złoty kolor, dodaję posiekany czosnek i zaraz poszatkowane wnętrze cukinii, solę. Smażę kilka minut i odstawiam na bok. Na patelnię dodaję więcej tłuszczu i smażę mięso na dużym ogniu, rozdrabniając. Dodaję lubczyk i majeranek. Przekładam do warzyw, dodaję ugotowaną kaszę i mieszam. Ścieram ser i dodaję połowę do farszu, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie lekko solę cukinie przed nałożeniem farszu. Nadziewam cukinie, przykrywam folią i zapiekam około 35 minut. Po tym czasie posypuję cukinie resztą sera, piekarnik i zapiekam jeszcze 5 minut.
Smacznego!