Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie przesmażamy na patelni. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Do miski przekładamy mięso, lekko przestudzoną kaszę, podsmażoną cebulę oraz czosnek, dodajemy jajko, drobno posiekane suszone pomidory i pozostałe przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Patelnię delikatnie natłuszczamy, z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy z obu stron przez kilka minut, aż będą rumiane.
Składniki na sos łączymy ze sobą. Bułki przekrajamy na pół i wewnętrzną stroną podsmażamy na lekko rozgrzanej patelni. Dolną część bułki smarujemy przygotowanym sosem, układamy na niej liść sałaty i kotleta. A następnie dokładamy ulubione warzywa, np. ogórki kanapkowe, pomidora czy czerwoną cebulę. Na to kładziemy drugiego kotleta i ponownie sos oraz liść sałaty. Przykrywamy wszystko górną częścią bułki, również posmarowaną sosem. W burgera wbijamy wykałaczkę i podajemy od razu.
Smacznego 🙂