Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bataty myjemy, następnie przekrajamy na pół, skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek, lekko solimy i układamy na blaszce. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Po upieczeniu wydrążamy bataty.
Czas na przygotowanie farszu. Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, następnie dodajemy cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka się lekko zeszkli dodajemy czerwoną paprykę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę oraz miąższ z batatów, szczyptę soli, pieprzu, sos sojowy, sok z limonki, słodką i ostrą paprykę, kolendrę oraz trawę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Farsz nakładamy na wydrążone bataty i całość wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5-10 minut.
Na koniec upieczone bataty posypujemy posiekaną papryczką chili oraz szczypiorkiem.