Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wyjąć z wody, rozerwać torebkę i przesypać kaszę do miski, aż ostygnie.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pieczarki obrać i pokroić w drobne kawałki, paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię z podsmażoną cebulką. Doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać łyżkę masła i mieszając, smażyć jeszcze przez kilka minut. Zawartość patelni dodać do kaszy i lekko przestudzić.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem ze startym serem, jajkami i mąką. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanych foremek na muffinki (silikonowych lub papierowych). Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na zimno lub ciepło.
Uwaga: Masa przed pieczeniem powinna być dobrze przyprawiona, gdyż kasza gryczana „zabiera” dość dużo soli. Warto więc spróbować całości przed dodaniem jajek i ewentualnie dodać trochę soli lub pieprzu.
WSKAZÓWKA: Takie babeczki świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania zarówno do pracy, jak i do szkoły.
Przepis Anety, autorki bloga Planeta Smaku