Zupy składające się z kilku składników i gotowane tylko na wywarze warzywnym były znane od wieków. Przygotowywane najczęściej w biednych zagrodach chłopskich jako codzienny posiłek. Podawane od śniadania do kolacji. Często składnikiem, który zagęszczał polewkę, były...
Czy budynie na bazie kasz to wymysł naszych czasów? Zdecydowanie nie. Już w Dwudziestoleciu Międzywojennym przygotowywano budynie, zwane również leguminami, z kaszy jaglanej czy jęczmiennej. W przedwojennym Lwowie robiono jęczmienny budyń (krem) na bazie kaszy...
Przedwojenna zupa łódzkich robotników i tkaczek. Była tak cienka i rzadka, że można było ją wciągnąć fifką do papierosów. To oczywiście wersja bardzo uboga. W tej bardziej „bogatej” dodawano więcej marchwi, pietruszki czy selera. Obowiązkowym składnikiem była kasza...
Przedwojenna kuchnia łódzka to tygiel kulinarny wielu narodowości. Znajdziemy w niej kuchnię polską, żydowską, niemiecką i rosyjską. Każda z grup wniosła swoje potrawy w tradycje miasta. Diametralnie różniła się u bogatych mieszczan i właścicieli fabryk i biednych...