Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kujawski dziad

Kujawski dziad

Zupy składające się z kilku składników i gotowane tylko na wywarze warzywnym były znane od wieków. Przygotowywane najczęściej w biednych zagrodach chłopskich jako codzienny posiłek. Podawane od śniadania do kolacji. Często składnikiem, który zagęszczał polewkę, były...
Jaglany budyń kawowy

Jaglany budyń kawowy

Czy budynie na bazie kasz to wymysł naszych czasów? Zdecydowanie nie. Już w Dwudziestoleciu Międzywojennym przygotowywano budynie, zwane również leguminami, z kaszy jaglanej czy jęczmiennej. W przedwojennym Lwowie robiono jęczmienny budyń (krem) na bazie kaszy...
Łódzka fifka

Łódzka fifka

Przedwojenna zupa łódzkich robotników i tkaczek. Była tak cienka i rzadka, że można było ją wciągnąć fifką do papierosów. To oczywiście wersja bardzo uboga. W tej bardziej „bogatej” dodawano więcej marchwi, pietruszki czy selera. Obowiązkowym składnikiem była kasza...
Grzybowy gulasz gryczany

Grzybowy gulasz gryczany

Przedwojenna kuchnia łódzka to tygiel kulinarny wielu narodowości. Znajdziemy w niej kuchnię polską, żydowską, niemiecką i rosyjską. Każda z grup wniosła swoje potrawy w tradycje miasta. Diametralnie różniła się u bogatych mieszczan i właścicieli fabryk i biednych...