Kasza orkiszowa praktycznie zniknęła po II wojnie z naszych stołów. Wyparła ją głównie gryczana. Dziś powraca, a raczej powracają stare przepisy z jej użyciem. Łamana kasza orkiszowa najbardziej była znana w województwie świętokrzyskim i na Kresach Wschodnich....
Lemieszki, prażoki, porki, mordoklejki, prażuchy, paciuchy, dusicha, prazoki, prażaki, dziady i wiele innych nazw określa jedną potrawę w zależności od regionu. To gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki, a następnie długo ubijane. Podawane polane skwarkami lub duszoną...
Kuchnia Górnego Śląska jest bardzo bogata i różnorodna. Nie ogranicza się tylko do żuru, rolady i klusek śląskich. To różnorodne potrawy Śląska Cieszyńskiego, które oparte są na kapuście, fasoli, grochu, ziemniakach i kaszach. Tereny górskie i podgórskie okolic...
Regionalne przepisy z kaszą kukurydzianą są mało znane. Praktycznie możemy je spotkać na Dolnym Śląsku lub w województwie lubuskim. To na tych terenach zamieszkali między innymi potomkowie górali czadeckich i mieszkańcy Bukowiny. To właśnie bliskie sąsiedztwo Rumunii...
Bezapelacyjnie sójki są wizytówką środkowego i wschodniego Mazowsza. Do dziś są wypiekane w powiecie mińskim oraz na Polesiu Mazowieckim i Urzeczu. Czym są sójki? To spore pieczone pierogi z ciasta pierogowego, chlebowego lub drożdżowego. Farsz przeróżny i zależy od...