Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Bukowińska zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Bukowińska zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Potrawy z kaszy kukurydzianej są praktycznie znane w trzech województwach: lubuskim, dolnośląskim i małopolskim. W lubuskim możemy spotkać regionalne przysmaki dzięki potomkom górali czadeckich, którzy zamieszkiwali w okresie II RP ziemie Bukowiny na pograniczu Polski...
Gryczane soczewiaki

Gryczane soczewiaki

Pierogi z soczewicą są znane na Lubelszczyźnie i w województwie lubuskim. Podlasie ma swoje soczewiaki. Jest ich kilka wersji. Podstawa to ciasto ziemniaczane. Smażone lub pieczone. Kształt sporych pierogów lub podłużnych kotletów. Farsz z soczewicy i smażonej cebuli,...
Buza

Buza

Buza to wyjątkowo oryginalny napój, który na Podlasiu pojawił się na początku XX wieku. Przybył do Białegostoku wraz z pierwszą falą emigracji Macedończyków. Napój szybko podbił podniebienia mieszkańców miasta. W 1913 roku postała pierwsza buzna, czyli miejsce, gdzie...
Kaszak czekoladowy

Kaszak czekoladowy

Przygotowanie deserów z kasz było znane już w XVI wieku. Królowa Anna Jagiellonka uwielbiała kaszę krakowską na słodko. Z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw. W późniejszych latach robiono z kasz leguminy, budynie i kremy. Stały się podstawą wigilijnych potraw z...
Jaglanki

Jaglanki

Uwielbiam kuchnię regionalną Podkarpacia za różnorodność i ogromną ilość potraw wegańskich i wegetariańskich. To kuchnia bojkowska, łemkowska, żydowska, huculska, polska i również ukraińska, gdyż w II RP duża część obecnego województwa była na terenie województwa...