Owies na obecnych ziemiach Warmii i Mazur był już uprawiany przez Zakon Krzyżacki. Wykorzystywali go do przygotowywania zup i pieczywa. W XVIII wieku zaczęto przygotowywać gęste potrawki z dodatkiem słodkich i gorzkich migdałów, które ucierano w moździerzu. Powstawało...
Nazwy produktów regionalnych wywołują często uśmiech na twarzy. Nie jest inaczej w przypadku tej potrawy. Dzyndzałki to określenie, które pochodzi od słowa „dzyndzle”, co oznaczało duże i długie uszy w gwarze Kresów Wschodnich. Natomiast hreczką nazywano grykę w byłym...
Hołubcie, czyli faszerowane liście kapusty, zwane również gołąbkami, pojawiły się na Pomorzu wraz z mieszkańcami Kresów. Po 1945 roku przybyli mieszkańcy z dawnych terenów II RP przywieźli swoje potrawy. Jednymi z nich były właśnie hołubcie. Czym są? To faszerowane...
Kociewski gryz to wspaniały deser z powiatu tczewskiego. To nic innego, jak gotowana kasza manna na mleku z dodatkiem żółtek i ubitych białek jaj. Wykończeniem deseru jest polanie go sokiem jagodowym i ułożeniem kilku jagód na wierzchu. Wymiennie stosuje się sok z...
Jeszcze w czasach przed II wojną, do rosołów i bulionów podawano nie tylko makaron, ale również kostki z grysiku lub kaszy kukurydzianej. W Wielkopolsce przygotowywano w XIX wieku grysikowe kluski z dodatkiem siekanej natki pietruszki. Miały piękny zielony kolor i...