Kasza orkiszowa to produkt ze Świętokrzyskiego, wykorzystywany do sycących dań mięsnych i nie tylko. Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała z niej orkiszowe kaszotto z grzybami na wzór tradycyjnego dania z Kieleckiego. W Chmielniku w Kieleckim kaszę...
Kasza kukurydziana była popularna w Bukowinie na Kresach, czyli na dawnej granicy polsko-rumuńskiej. Mieszały się tam różne kultury i różne kuchnie, przeważnie były to jednak dania biedne, w których królowały warzywa, strączki i kasze, a nie mięso. Dziś kasza...
Kasza jaglana była bardzo popularna na Podkarpaciu. Przygotowywano z niej wiele potraw, ale w szczególności różnego rodzaju bezmięsne kotlety nazywane jaglankami. Agata Witowska, tworząca w sieci pod pseudonimem Kulinarne Przygody Gatity, przygotowała kotleciki z...
Kuskus zalewamy wrzątkiem lekko ponad poziom kaszy i czekamy aż napęcznieje, a następnie mieszamy go z rozdrobnionym białym serem, jajkami, cukrem i mąką. Dodajemy ekstrakt waniliowy i żurawinę. Z masy lepimy placuszki i smażymy (jeśli masa wydaje się za gęsta możemy...
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie dodaj miód, śmietanę oraz roztrzepane widelcem jajka i połącz wszystko w gładkie, jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki...