Kasza jaglana była bardzo popularna na Podkarpaciu. Przygotowywano z niej wiele potraw, ale w szczególności różnego rodzaju bezmięsne kotlety nazywane jaglankami. Agata Witowska, tworząca w sieci pod pseudonimem Kulinarne Przygody Gatity, przygotowała kotleciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami właśnie na wzór tradycyjnych jaglanek. Jej wersja jest bardziej nowoczesna i mniej kaloryczna, bo pieczona w piekarniku, a nie smażona na tłuszczu, a dodatek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie dodaje im wspaniałego smaku i aromatu.
Sposób przygotowania:
Kaszę wrzucamy do garnka z grubym dnem i prażymy ją, aż uwolni delikatny zapach (uważamy, aby się nie przypaliła). Zalewamy ją dwiema szklankami wrzątku, dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie prawie całą wodę.
Wyłączamy źródło ciepła i odstawiamy kaszę, aby całkowicie ostygła. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Pomidory również kroimy w kostkę. Następnie kaszę przekładamy do miski, dodajemy jajko, cebulę, pomidory, przyprawy, oliwę i tartą bułkę, i wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut, aż delikatnie się przyrumienią.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)