Kaszę wypłucz w gorącej wodzie, przełóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj 18 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Po tym czasie odstaw ją do wystygnięcia.
Formę o średnicy ok. 26 cm x 26 cm wysmaruj masłem. Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich miód, cynamon, kardamon i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż do formy.
W misce wymieszaj rękami kaszę, mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy, by powstała kruszonka. Wyłóż ją na wierzch śliwek. Pistacje posiekaj grubo i posyp nimi kruszonkę, lekko je dociskając. Całość piecz 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika.
Podawaj na ciepło z gałką lodów, miętą i ulubionymi owocami.
Instagram: ALAANTKOWEBLW
Facebook: ALAANTKOWEBLW