Kaszę gryczaną zalewamy wodą w proporcji 2:1, solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut do miękkości, lekko studzimy.
Cebulę i czosnek siekamy, cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy to do kaszy razem z pozostałymi składnikami i mieszamy. Placki smażymy od razu, inaczej cukinia puści za dużo soku.
Na patelni rozgrzewamy około ½ cm oleju i wykładamy łyżką małe placki. Smażymy na złoto z każdej strony i kładziemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na innej patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach dodajemy masło, a po jego rozpuszczeniu wrzucamy kurki. Smażymy 5 minut. Wlewamy śmietanę i bulion lub wino. Przyprawiamy koperkiem, solą, pieprzem, kurkumą i gotujemy ok. 2-3 minuty.
Placuszki podajemy polane sosem.
Smacznego 🙂