Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Burgery z kaszy jaglanej i indyka

Autor: Tysia gotuje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Kotlety

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 suszone pomidory z zalewy z oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki oliwy (do przesmażenia cebuli i podsmażenia koletów)

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu

Dodatki

  • bułki do burgerów
  • ogórki kanapkowe
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata

Autor: Tysia gotuje

Wykonanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie przesmażamy na patelni. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Do miski przekładamy mięso, lekko przestudzoną kaszę, podsmażoną cebulę oraz czosnek, dodajemy jajko, drobno posiekane suszone pomidory i pozostałe przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Patelnię delikatnie natłuszczamy, z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy z obu stron przez kilka minut, aż będą rumiane.

Składniki na sos łączymy ze sobą. Bułki przekrajamy na pół i wewnętrzną stroną podsmażamy na lekko rozgrzanej patelni. Dolną część bułki smarujemy przygotowanym sosem, układamy na niej liść sałaty i kotleta. A następnie dokładamy ulubione warzywa, np. ogórki kanapkowe, pomidora czy czerwoną cebulę. Na to kładziemy drugiego kotleta i ponownie sos oraz liść sałaty. Przykrywamy wszystko górną częścią bułki, również posmarowaną sosem. W burgera wbijamy wykałaczkę i podajemy od razu.

Smacznego 🙂