Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Wegańskie gryczane ciastka z kokosem

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(proporcje na 14 sztuk)

  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • szczypta soli 
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • do dekoracji: sezam, orzechy, płatki migdałów 

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Wykonanie

Daktyle moczymy w zimnej wodzie przez 60 minut. Po tym czasie je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kaszę zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie.

Ciepłą kaszę blendujemy z daktylami, olejem i mąką.

Gdy masa lekko przestygnie formujemy z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Na wierzchu układamy dodatki, lekko wgniatając je w ciasto. 

Ciastka pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.