Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sycąca szakszuka z kaszą gryczaną

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • kasza gryczana 40 g
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • chili ⅓ sztuki
  • masło 10 g
  • kmin rzymski mielony ¼ łyżeczki
  • cynamon mielony szczypta
  • imbir mielony szczypta
  • papryka słodka mielona ½ łyżeczki
  • papryka wędzona mielona ¾ łyżeczki
  • pieprz czarny szczypta
  • sól szczypta
  • pomidor malinowy 2-3 sztuki
  • cukier trzcinowy do smaku
  • jajko “zerówka” 2-3 sztuki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kolendra świeża garść
  • pietruszka natka dwie gałązki

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Wykonanie

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Czosnek, cebulę i papryczkę chili oczyszczoną z nasion drobno siekamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przyprawy: kmin, cynamon, imbir, słodką i wędzoną paprykę, czarny pieprz i sól. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, łączymy z pozostałymi składnikami i redukujemy tak długo, aż nadmiar wody odparuje. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru trzcinowego. Do sosu pomidorowego dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy. W sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy aż jajka lekko się zetną (powinny być płynne w środku).

Wierzch szakszuki posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.