Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Czekoladowy budyń jaglany z owocami

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka trzcinowego cukru

Dodatkowo:

  • ulubione owoce (tym razem wybór padł na czerwoną porzeczkę i agrest)
  • płatki kokosowe
  • miód do posłodzenia

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Wykonanie

Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć. Następnie zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól i kakao. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła.

Gorąca kaszę wkładamy do blendera. Dokładnie ją blendujemy, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy.

Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem dekorujemy owocami i płatkami kokosowymi oraz polewamy miodem.