Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Kasza z warzywami i jajkiem w koszulce

Autor: Asia od Kuchni

Składniki

  • 150g kaszy jęczmiennej na 500 ml wody
  • 1 mała cukinia
  • 2 średnie pomidory
  • 100g boczku wędzonego, pokrojonego
  • świeży Koperek
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko na osobę
  • sól i pieprz

Autor: Asia od Kuchni

Wykonanie

Gotuję kaszę, a w tym czasie podsmażam na patelni boczek. Kroję cukinię w półplasterki. Boczek odkładam na bok i podsmażam cukinię. W tym czasie kroję pomidory na mniejsze kawałki.

Przygotowuję jajka. Zagotowuję wodę w małym garnuszku, a jajka rozbijam i odcedzam na małym sitku, żeby pozbyć się zbędnej wody. W garnku robię wir, delikatnie wkładam jajko i pilnuję, żeby woda delikatnie bulgotała, nie gotowała się zbyt mocno. Jajka gotuję 4 minuty i odsączam na ręczniku papierowym.

Kiedy kasza jest gotowa, wyłączam gaz i dokładam łyżkę masła. Zostawiam kaszę pod przykryciem na minutę, po czym widelcem mieszam kaszę aż będzie puszysta.

Przekładam kaszę do miseczek, nakładam boczek, cukinię, pomidory i posypuję koperkiem. Nakładam jajko. Delikatnie solę i pieprzę.