Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Latem najbardziej lubię tworzyć pełnowartościowe dania, które z pewnością trafią w nasze gusta. Powyższe danie nie jest skomplikowane, w dodatku w większości składające się z pożywnych i zdrowych składników prosto z naszej działeczki. Ok, zaczynamy.
Na samym początku na kilku łyżkach oleju smażymy wcześniej pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Następnie ją ściągamy i do tej samej patelni przekładamy kaszę jaglaną. Na wcześniejszym aromacie z dodatkową porcją bulionu warzywnego. W międzyczasie drobno siekamy marchewkę, botwinkę, koperek, natkę pietruszki oraz cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Do gotującej się kaszy dodajemy wcześniej pokrojone składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej podsmażoną pierś z kurczaka. Następnie dodajemy świeże listki tymianku i na sam koniec drobno posiekane listki botwinki. Wszystko razem gotujemy w jednym garnku, bądź na głębokiej patelni. Kiedy nie jesteśmy pewni, czy wszystko jest miękkie, to na około 5 minut można dodatkowo gotować pod pokrywką.
Takie danie z pewnością doda nam energii na resztę dnia. Jest smacznie i zdrowo!