Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Autor: Jedz Pysznie

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu warzywnego | wody
  • 2 jajka
  • 40 g cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 40 g bułki tartej
  • Sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
  • Olej do smażenia

Autor: Jedz Pysznie

Wykonanie

Kalafior gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Kasze opłukuję wrzątkiem aby nie była gorzka. Gotuję w bulionie lub osolonej wodzie, aż kasza wchłonie płyn. Ugotowany kalafior rozgniatam widelcem,  dodaję do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę i cebule. Masę mieszam, dodaję do niej jajka,  przyprawy, bułkę tartą. Dokładnie mieszam i pozostawiam na chwilę aż bułka spęcznieje. Następnie formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju aż będą złociste i chrupiące.

Jeśli chcesz aby kotlety były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w bułce tartej.

Podaję z kwaśną śmietaną, jako kotlety do burgera.