Wszystko o kaszy
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2023 r.
Jak kasza trafia na stół?
Polskie mamy nadal najczęściej kupują kaszę „suchą” i przygotowują ją do posiłków same w domu. Robi tak niemal 88% respondentek (w 2016 r. było ich nieco więcej – 94%).
Niemal 1/3 ankietowanych kupuje gotowe potrawy z kaszą – na wynos, w dostawie, sklepie – i spożywa je w domu. To aż dwa razy więcej niż 7 lat temu, kiedy postępowało tak jedynie 16% mam. Wzrósł również odsetek kobiet zamawiających dania z kaszą w restauracjach, barach i stołówkach (24% vs. 14%).
W jakiej formie włączamy kasze do diety?
Wciąż nie zmienia się główna forma podania kaszy w posiłku. Dzisiaj, podobnie jak 7 lat temu, najczęściej jest dodatkiem do dania obiadowego (ponad 90% odpowiedzi w obu falach badania). Mamy najchętniej podają do obiadu kaszę gryczaną, jęczmienną i pęczak, łącząc je przede wszystkim z mięsem. Co ciekawe, obecnie dużo częściej (82% vs. 67% w 2016) elementem obiadu staje się kasza bulgur.
Kasza bywa też składnikiem zup i deserów – w ten sposób wykorzystuje ją aż 2/3 ankietowanych (podobny wynik dla obu fal badania). Do zupy najczęściej trafia jęczmienna i pęczak, a w deserach przoduje manna, zostawiając daleko w tyle pozostałe odmiany kasz. Niezmiennie łączona jest z owocami, nabiałem i słodyczami (czekolada, cukier, miód).
Kasza to także składnik sałatek, w których prym wiodą w I i II fali badania kuskus, quinoa oraz bulgur (łączone głównie z warzywami), a także potraw typu wypieki, pasztety, kotlety. Do tych dań najczęściej dodaje się kaszę kukurydzianą oraz orkiszową.
Jakie są ulubione kasze polskich mam?
Nadal niekwestionowaną królową pozostaje gryczana. Równie mocną pozycję dziś, jak i w 2016 r., zajmują wśród matek kasze jęczmienna oraz manna. Warto zauważyć, że bardziej niż kiedyś cenią one pęczak oraz bulgur, natomiast dużo mniejszą sympatią darzą kaszę jaglaną.
Ulubione dania kaszowe
Polskie mamy lubią kaszę na wiele sposobów, przy czym preferują ją w daniach mięsnych. Najchętniej jedzą z kaszą gulasz, gołąbki, kotlety mielone i pulpety, potrawy typu bitki, zrazy, rolady czy potrawki.
Króluje manna
Większość polskich mam (89%) zadeklarowała, że ich dzieci lubią kaszę (w I fali badania odpowiedziało tak 86% mam). Tą najczęściej serwowaną dzieciom w domach, choć nieco rzadziej niż w 2016 r., wciąż pozostaje manna. Ona też, jak wynika z odpowiedzi ankietowanych, jest ulubioną kaszą ich pociech.
Więcej kaszy bulgur
Istotne miejsce w diecie dzieci zajmują kasze jęczmienna i gryczana, lecz nie są one najczęstszym wyborem respondentek. Co ciekawe, obecnie maluchy jędzą mniej kaszy owsianej i kukurydzianej niż 7 lat temu, wzrosła natomiast w ich jadłospisie pozycja kaszy bulgur (21% w II fali vs. 4% w I fali).
Kasza kilka razy w miesiącu
Kasza pojawia się w posiłkach dzieci stosunkowo rzadko. Według deklaracji co najmniej połowy polskich mam, najczęściej przygotowują one dzieciom kasze zaledwie kilka razy w miesiącu. Dotyczy to niemal wszystkich rodzajów kaszy. Wyjątkiem są owsiana i manna – co piąta ankietowana zapewnia, że odmiany te trafiają na talerze najmłodszych 2-3 razy w tygodniu.
Głównie dodatek do obiadu
Z reguły kasza wykorzystywana jest w diecie maluchów jako składnik obiadu, deseru oraz zupy. Najbardziej popularnymi kaszami, podawanymi najmłodszym jako dodatek do dania obiadowego, są: gryczana (88% wskazań), bulgur (85%) oraz pęczak (84%). Niekwestionowaną królową zup pozostaje natomiast jęczmienna (64%), pozostawiając daleko w tyle inne rodzaje kaszy.
Na deser – manna
Do deserów najczęściej wybierana jest, niezmiennie od lat, kasza manna (prawie 80% wskazań). Drugim w kolejności wyborem stała się kasza owsiana (55%), która jako składnik słodkiego poczęstunku zastąpiła kaszę kukurydzianą. Warto zaznaczyć, że na przestrzeni lat zyskała w wersji słodkiej kasza jaglana (43% w II fali, 35% w I fali).
Sondaż zrealizowany w maju 2023 r. przez SW RESEARCH Agencję Badań Rynku i Opinii jako II fala badania (I fala – 2016 r.), metodą wywiadów on-line (CAWI), wśród kobiet w wieku 18-60 lat (N=1001), mających dzieci w wieku 3-18 lat
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2022 r.
Niemal 90% Polaków biorących udział w badaniu zadeklarowało, że lubi kaszę (w tym 42% zdecydowanie tak, a 47% – raczej tak), a 85% z przyjemnością przyrządza posiłki z tym produktem. Jednocześnie aż 96% ankietowanych przyznało, że je kaszę przynajmniej od czasu do czasu (w sondażu z 2013 r. odpowiedziało tak 91% respondentów).
Polacy doceniają kaszę przede wszystkim za jej walory zdrowotne (80%) i smak (74%). Zwracają też uwagę na to, że jest sycąca oraz na dostępność wielu gatunków.
Zdaniem respondentów kaszę warto uwzględnić w jadłospisie przede wszystkim ze względu na zawarte w niej składniki: błonnik (65%), witaminy (53%), żelazo (41%) i magnez (40%).
Kasza pojawia się na naszych talerzach znacznie częściej niż w 2013 r. Wówczas zaledwie jeden na trzech respondentów deklarował, że spożywa kaszę przynajmniej raz w tygodniu. Obecnie z taką częstotliwością jada ją niemal dwa razy więcej osób (63%).
Warto jednak zauważyć, że wciąż sporo osób (ponad 1/3 badanych) je kaszę stosunkowo rzadko, choć w tym względzie nastąpił znaczący wzrost w porównaniu do 2013 r. (wówczas aż 2/3 respondentów jadło kaszę rzadziej niż raz w tygodniu).
Na polskich stołach wciąż króluje kasza gryczana, a najbardziej smakuje nam na obiad, z sosem lub mięsem.
Spośród wszystkich rodzajów kasz, Polacy najchętniej wybierają gryczaną. To na nią właśnie w badaniu wskazała blisko połowa ankietowanych. Drugą w kolejności kaszą, która najczęściej gości na naszych stołach, jest jęczmienna – decyduje się na nią 1/3 badanych. Trzecią pozycję zajmuje jaglana – najczęściej jada ją prawie co piąty respondent (18%). W 2013 r. również najchętniej wybieraną kaszą była gryczana. Wówczas jednak pojawiała się ona na stołach niemal 75% Polaków. Równie wysoką pozycję zajmowała wtedy kasza jęczmienna, a za nią – kasza manna.
Nadal najliczniejszą grupę, choć mniejszą niż dziewięć lat temu, stanowią respondenci łączący kaszę z sosem (66% w stosunku do 74% w 2013 r.). Tuż po nich znajdują się zwolennicy kaszy w zestawie z mięsem, a także w zupie. Co ciekawe, obecnie więcej osób niż w 2013 r. jada kaszę w formie kotletów (14% vs. 4%).
Kaszę najczęściej zjadamy na obiad. Na ten posiłek wybiera ją większość Polaków, bo aż 92%.
W zdecydowanej mniejszości są osoby spożywające kaszę na śniadanie (16%), kolację (15%) czy w formie deseru (11%).
Sondaż zrealizowany przez SW Research Agencję Badań Rynku i Opinii metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel, na reprezentatywnej próbie Polaków (N=1000), w czerwcu 2022 r.
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2016r.
Źródło cennych składników odżywczych, apetyczna i sycąca – kasza. Okazuje się, że na stołach większości mam królują jej najlepiej znane rodzaje, z czego kaszą pierwszego wyboru jest gryczana, zyskując uznanie aż 81% badanych kobiet konsumujących lub przygotowujących kaszę. Czy wciąż boimy się eksperymentować i sięgać po nowe smaki?
Jak wynika z badania ankietowane mamy preferują trzy najbardziej popularne odmiany kaszy. Oprócz gryczanej rozsmakowują się głównie w jęczmiennej i mannie (każda wybierana przez 75% respondentek). Ta ostatnia została uznana za kaszę najbardziej codzienną – co piąta mama, która przygotowuje ten typ kaszy, robi to co najmniej kilka razy w tygodniu.
Polskie kasze cieszą się większym uznaniem wśród mam, w porównaniu do zagranicznych odmian. Jednak prawie połowa matek, które konsumują dany typ kaszy, zadeklarowała, że spożywa bądź przygotowuje pęczak, kuskus czy kukurydzianą maksymalnie raz w miesiącu, a prawie co ósma z nich przyznała, że jaglana i owsiana gości w ich menu jeszcze rzadziej.
Ulubione kasze mam
Większość badanych mam (86%) zadeklarowała, że ich pociechy lubią jeść kasze. Jednak odmiennie niż one, dzieci najczęściej wskazują mannę jako faworytkę. Daleko za nią uplasowały się: gryczana (13%), jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%).
Dlaczego tak niewielki odsetek najmłodszych lubi jaglaną, zawierającą najwięcej żelaza ze wszystkich kasz, czy bogatą w błonnik jęczmienną? Ankietowane, zapytane o powody, dla których dzieci nie przepadają za kaszami, najczęściej odpowiadały: „po prostu jej nie lubią”, „nie smakuje im”, „nie odpowiada im zapach i grudkowata konsystencja”.
Top 5 ulubionych kasz dzieci
Większość ankietowanych mam deklarujących spożywanie kaszy włącza ten produkt do codziennej diety jako dodatek do obiadu (93%). W ten sposób na polskich stołach najczęściej goszczą: gryczana (91%), jęczmienna (77%) i pęczak (74%).
W jakiej formie włączasz kasze do swojej diety?
Kasza jest również wpisana w menu najmłodszych – ponad 92% matek twierdzi, że przygotowuje i podaje ją swoim pociechom. I także w przypadku dzieci – kasza serwowana jest najczęściej jako dodatek do dania obiadowego (tak deklaruje aż 75% pytanych mam). Na drugim miejscu, z wynikiem 67%, uplasowały się desery . W taki sposób najmłodsi najchętniej jedzą mannę (78%) i kukurydzianą (57%). Najrzadziej wskazywane zaś były m.in. jaglana (34%), kuskus (15%) czy jęczmienna (12%).
Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej?
Gryczana na obiad, kuskus w formie sałatki, a manna na deser. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród polskich matek, mają one konkretne preferencje co do wyboru rodzaju kaszy oraz formy jej podawania i włączania do codziennego jadłospisu.
W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj – kasza jest produktem, który powinien być włączony do codziennej diety ze względu na bogactwo naturalnych minerałów i witamin w niej występujących. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, istnieją wyraźne preferencje co do odmiany kaszy i sposobu jej wykorzystania.
Najpopularniejszą kaszą wśród mam jest gryczana (81%), którą najchętniej serwują one wraz z głównym posiłkiem w ciągu dnia (92%). Kasza ta, w takiej formie, najczęściej trafia na stół w towarzystwie mięsa (86%), warzyw (66%) oraz grzybów (40%). Podobnie jest w przypadku jęczmiennej (77%) i jej odmiany pęczaku (74%), które przeważnie występują w charakterze dodatku do dania obiadowego.
Z czym łączymy kaszę gryczaną
Wśród rodzajów kaszy to kuskus jest najczęściej wybierany jako składnik sałatek (43%). Mamy najczęściej łączą go z warzywami (71%), mięsem (62%), natomiast zdecydowanie rzadziej już z owocami (14%), nabiałem (12%) czy bakaliami (12%). Niestety potencjał kulinarny jęczmiennej, a w szczególności pęczaku nie został jeszcze odkryty, gdyż zaledwie 3% mam wybiera go przyrządzając sałatkę.
Manna jest zdecydowaną faworytką wśród kasz podawanych w formie deseru (74%). Mamy lubią łączyć ją głównie z owocami (55%), dodatkami – jak np. z czekoladą czy miodem (51%), a także z nabiałem (42%) i bakaliami (36%).
Ankietowane mamy, pytane o preferowaną kaszę podawaną jako składnik zupy, najczęściej wybierały jęczmienną (55%), zaś najrzadziej kuskus (11%). Tę pierwszą kobiety najchętniej serwują w formie krupniku. Do domowych wypieków, pasztetów i kotletów najczęściej wykorzystywana jest drobna kasza kukurydziana. Wśród grup produktów, z którymi głównie łączą ten rodzaj kaszy, badane wskazały owoce (36%), warzywa (33%), zaś najrzadziej decydowały się na jajka (12%) i grzyby (10%).
Nasze dzieci lubią kaszę!
Ponad 86% mam biorących udział w sondażu zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę.
Mamy podawały kaszę swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78%), składnik deseru (68%) oraz zupy (58%). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała w formie np. wypieków (34%) oraz jako składnik sałatek (27%) czy śniadań (5%).
Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92%). Najmniej popularna w tej formie podania jest manna (17%), która za to najczęściej występuje jako składnik deserów (78%). Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%) są znacznie rzadziej typowane jako te, które smakują najbardziej.
W jakiej formie włączasz kasze do diety swojego dziecka / dzieci?
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2013r.
Każdy z nas wie, co lubi jeść. Jednak często zastanawiamy się, co i dlaczego ląduje na talerzu naszego sąsiada. By dowiedzieć się, czy statystyczny Polak jada regularnie kaszę, zachęcamy do zapoznania się z wynikami ogólnopolskiego badania*, przeprowadzonego w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Jak często jadasz kaszę?
Odpowiedzi na pytanie o przyczyny jedzenia kaszy były różne.
„Jem kaszę, ponieważ…”
Najchętniej wybieranymi kaszami są:
Sposobów na spożywanie kaszy jest wiele, wciąż jednak króluje tradycyjna wersja: kasza + sos.
„W jakiej postaci najczęściej jadasz kaszę?”
Okazuje się, że wiele osób ma świadomość nt. walorów zdrowotnych kaszy.